Direktlänk till inlägg 3 januari 2011
På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man annars tar så väl hand om? Då ska man inte behöva göra det heller! I år serverade vi örtfylld quornfilé i champagnesås med klyftpotatis och tomatsallad. MUMS!
Örtfylld quornfilé med champagnesås
4 port
8 quornfiléer, tinade
½ dl blandning av färsk timjan, rosmarin och persilja
1 vitlöksklyfta
1 msk creme fraiche
salt, peppar
3 dl mousserande vin
1 grönsaksbuljongtärning
2-2½ msk vetemjöl
3 dl matl. grädde
salt, peppar
tillbehör: klyftpotatis å tomatruccolasallad
Låt quornfileerna tina innan du skär en ficka i dem. Hacka örterna fint och blanda med pressad vitlök, creme fraiche, salt och peppar och bred ut i varje ficka. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn filéerna tills de fått fin färg.
Koka upp det mousserande vinet och buljongtärning i en gryta. Rör ut mjölet i grädden och vispa ner i vinskyn. Smaka av med salt och peppar när såsen kokat upp och tjocknar.
Kommentarer
Såsen är ganska speciell i sig. Vi har gjort den både i varianten ovan och i nedanstående variant:
3 dl mousserande vin
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2-2½ msk vetemjöl
1½ dl matl. grädde
Personligen tyckte jag bättre om den med en skarp smak av det mousserande vinet, men vill man ha en lite mildare sås kan man definitivt använda mer vatten och något mindre champagne.
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|