Direktlänk till inlägg 3 januari 2011
Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! Det är den godaste tårta jag någonsin ätit, visst är den mäktig, som en trerätters i sig själv men kolan inuti och chokladtryfflarna på toppen är saltade vilket tar bort något av sockerchocken och gör den helt gudomlig. Bästa tårtan ever. Aj laav it.
Sötsalt chokladtårta med kolagömma
1 tårta (8-10 port)
Chokladtryffel:
125 g mörk blockchoklad
3/4 dl vispgrädde
1 apelsin, skalet
1 msk cointreau, apelsinlikör
kakao
havssalt
Låt grädden försiktigt koka upp tillsammans med det rivna apelsinskalet i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt cointreau och blockchokladen i bitar och låt smälta. Rör om under tiden.
Ställ smeten kallt tills den stelnat halvt (ca 1½ timme). Forma till små bollar med hjälp av två teskedar, doppa i kakao och garnera med lite havssalt. Förvara kallt.
175 g digestive kex
85 g smör
~400 g sötad kondenserad mjölk
1 tsk havssalt
300 g mörk blockchoklad 55%
6 dl vispgrädde
25 g florsocker
1 tsk bourbonvanilla pulver
Ta av etiketten på burken med kondenserad mjölk, lägg i en stor kastrull och täck fullständigt med vatten. Låt koka på svag värme ca 3 timmar.
Klipp ut bakplåtspapper som täcker botten och kanterna av en rund form med löstagbar kant. Krossa digestivekexen till smulor med matberedare eller handkraft, smält smöret och blanda med kexsmulorna. Lägg ut i formen och pressa ut en jämn bottenplatta. Låt stå kallt i 15 minuter.
Ta upp burken med kolakräm ur kastrullen. Öppna och lägg undan 2 msk av den kokta kolakrämen i en liten skål. Rör ner havssaltet i resterande kolakräm och skeda upp mitt på tårtbottnen. Sprid ut något men låt ca 2 cm från kanten vara fri från kola. Låt stå kallt medans du gör chokladsmeten. Blanda ner ca ½-1 msk av vispgrädde i kolakrämen du lagt till sidan tills du får bra konsistens till att dekorera tårtan med.
Smält chokladen över vattenbad. När chokladen smält stänger du av plattan men låter kastrullen stå kvar. Rör gradvis ner resterande vispgrädde tills du har en jämn, tjock och glansig chokladsås. Sikta ner florsockret och vaniljpulvret. Låt svalna 10 minuter.
Häll chokladsmeten över bottnen med kolakräm och låt stå kallt minst 5 timmar men gärna över natten. Vid servering flytta tårtan från springformen med hjälp av bakplåtspappret. Sprid ut tryfflar och spritsa över kolasåsen. Servera!
Kommentarer
Våra chokladtryfflar ser ut som köttbullar :) Vi försökte rulla dem med händerna men det var väldigt svårt, tror det är lättare med två teskedar! Vår tårta stod kallt i fem timmar och hade stelnat bra på denna tiden.. Kanske hade varit lite lättare att servera om den stått ett par timmar till.
Kom ihåg att hela tiden hålla burken med kondenserad mjölk täckt med vatten vid kokning, det står på nätet att den kan explodera annars :/
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|