Direktlänk till inlägg 3 januari 2011

Söt-salt chokladtårta med kolagömma - bästa tårtan någonsin!

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32

 


Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! Det är den godaste tårta jag någonsin ätit, visst är den mäktig, som en trerätters i sig själv men kolan inuti och chokladtryfflarna på toppen är saltade vilket tar bort något av sockerchocken och gör den helt gudomlig. Bästa tårtan ever. Aj laav it.


Sötsalt chokladtårta med kolagömma

1 tårta (8-10 port)


Chokladtryffel:

125 g mörk blockchoklad

3/4 dl vispgrädde

1 apelsin, skalet

1 msk cointreau, apelsinlikör

kakao

havssalt


Låt grädden försiktigt koka upp tillsammans med det rivna apelsinskalet i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt cointreau och blockchokladen i bitar och låt smälta. Rör om under tiden.


Ställ smeten kallt tills den stelnat halvt (ca 1½ timme). Forma till små bollar med hjälp av två teskedar, doppa i kakao och garnera med lite havssalt. Förvara kallt.


175 g digestive kex

85 g smör

~400 g sötad kondenserad mjölk

1 tsk havssalt

300 g mörk blockchoklad 55%

6 dl vispgrädde

25 g florsocker

1 tsk bourbonvanilla pulver


Ta av etiketten på burken med kondenserad mjölk, lägg i en stor kastrull och täck fullständigt med vatten. Låt koka på svag värme ca 3 timmar.


Klipp ut bakplåtspapper som täcker botten och kanterna av en rund form med löstagbar kant. Krossa digestivekexen till smulor med matberedare eller handkraft, smält smöret och blanda med kexsmulorna. Lägg ut i formen och pressa ut en jämn bottenplatta. Låt stå kallt i 15 minuter.


Ta upp burken med kolakräm ur kastrullen. Öppna och lägg undan 2 msk av den kokta kolakrämen i en liten skål. Rör ner havssaltet i resterande kolakräm och skeda upp mitt på tårtbottnen. Sprid ut något men låt ca 2 cm från kanten vara fri från kola. Låt stå kallt medans du gör chokladsmeten. Blanda ner ca ½-1 msk av vispgrädde i kolakrämen du lagt till sidan tills du får bra konsistens till att dekorera tårtan med.


Smält chokladen över vattenbad. När chokladen smält stänger du av plattan men låter kastrullen stå kvar. Rör gradvis ner resterande vispgrädde tills du har en jämn, tjock och glansig chokladsås. Sikta ner florsockret och vaniljpulvret. Låt svalna 10 minuter.


Häll chokladsmeten över bottnen med kolakräm och låt stå kallt minst 5 timmar men gärna över natten. Vid servering flytta tårtan från springformen med hjälp av bakplåtspappret. Sprid ut tryfflar och spritsa över kolasåsen. Servera!


Kommentarer

Våra chokladtryfflar ser ut som köttbullar :) Vi försökte rulla dem med händerna men det var väldigt svårt, tror det är lättare med två teskedar! Vår tårta stod kallt i fem timmar och hade stelnat bra på denna tiden.. Kanske hade varit lite lättare att servera om den stått ett par timmar till.


Kom ihåg att hela tiden hålla burken med kondenserad mjölk täckt med vatten vid kokning, det står på nätet att den kan explodera annars :/

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:42


    Danskarna har sina alldeles speciella nyårstraditioner. Kransekage som är något av det sötaste och bästa danska bakverk there is och blir vid tolvslaget snack till champagnen, i form av ett torn. Finns också varianter där man gör en klock...

Ovido - Quiz & Flashcards