Direktlänk till inlägg 15 november 2009

Kåldolmar

Av Jessica - 15 november 2009 12:09

    


Klassikern utan dess like!

Jag har aldrig gjort kåldolmar förut och kan inte komma ihåg att vi ätit det särskilt mycket under min uppväxt, kanske för att det kräver en del tid och en massa pill :)


Tidigare har vi alltid gjort någon sorts kållåda med alla ingredienser och utan dolmarna, men nu skulle det försökas på original-vis. Jag har inget ris i mitt recept för jag tycker det är onödigt, så här kommer min variant!



Kåldolmar, 6 port


1 vitkålshuvud

1 tsk salt

800g nöt/fläskfärs

peppar, salt

margarin till stekning

3 msk sirap

12 potatisar

2 paket brunsås

lingonsylt



Koka upp en stor gryta med saltat vatten. Skär runt kålhuvudets rot så du kan plocka av bladen efterhand som de blir mjuka. Koka kålhuvudet med roten uppåt. Allt eftersom bladen mjuknar plocka av dem och jämna till "bladnerven" med en kniv så kålbladet blir lättare att rulla. Det är viktigt att kålbladet får bli ordentligt mjukt så att det håller ihop vid stekning.


Stek köttfärsen och krydda efter smak. Lägg ca två rågade matskedar köttfärs i kålbladets botten, vik in sidorna och rulla till ett paket. Lägg kåldolmarna på ett fat med skarven neråt. Börja koka potatisen.


Hetta upp smör/margarin i en panna, stek dolmarna med skarven neråt först, ringla över lite sirap och fortsätt att steka tills de blir gyllenbruna.


Koka ihop brunsåsen enligt förpackningen och servera med kokt potatis och lingonsylt.



Kåldomsrullarens kommentarer:

Jag var lite snabb på kålkokningen vilket gjorde att det gick fint att rulla dem men att någon av dem ville börja rulla upp sig när de skulle vändas i stekningen, majoriteten höll och jag la de färdiga dolmarna i en kastrull på låg värme där de fick ånga sig färdiga den sista tiden medan jag stekte resten.


Självklart kan man göra sin egen brunsås av skyn från stekningen men jag orkade inte vara så avancerad, det måste man inte alltid vara.. Detta är kåldolmar för dem med lite mindre tid än hemmafruarna men som ändå vill laga traditionellt hemlagat ibland!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards