Alla inlägg under november 2010

Av Jessica - 7 november 2010 08:00

 


Välkommen till en helt ny värld av muffins! Grundreceptet kommer från en engelsk bok och en svensk muffin och en engelsk muffin är nog inte helt kompatibel.

Detta kanske är en engelsk muffin, och den är riktigt god i konsistensen. Jag har lite svårt att förklara den, men du kommer att bli lika överraskad som jag när du provbakar dessa goodies!


Muffins med dadlar och pumpafrö

15 st


400 g vetemjöl

2 tsk bakpulver

200 g dadlar

100 g pumpafrö

4 ekologiska ägg

2 dl mjölk

2 dl solrosolja


Kärna ur dadlarna och hacka dem halvfint. Sätt ugnen på 200 grader och förbered en plåt med stabila muffinsformar (eller dubbla instabila muffinsformar :). Blanda mjöl, bakpulver, dadlar och pumpafrö i en skål. Blanda därefter ner de blöta ingredienserna och blanda väl. Skeda ner i formarna och baka i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills muffinsen är gyllene till färgen!



Kommentarer

En annan variant av detta recept hittar du här, i helgen organierade jag dock skafferiet och hittade en massa dadlar, så jag skippade sirapen helt och lät dadlarna vara sockerkälla. Lite mer matiga blev de, passar perfekt till frukost och mellanmål!


Det är något med alla ägg och all olja som gör dem speciella, på ett bra sätt. Alltid trevligt med nya varianter av något som annars blir trist standard!

Av Jessica - 5 november 2010 16:15

 


Jag vet inte hur ni har det därhemma i era stugor men i vår har vi någon gång (läs ganska ofta) krig över ätliga råvaror. Min sambo frågar vad vi ska äta till middag. Just denna kvällen säger jag fänkålssoppa. Min sambo ser misstänksamt på mig och undrar; Hur vet du att det är gott? (med en min som tydligt visar att fänkål verkar jätteäckligt). Hur vet du att det inte är gott? frågar jag. Diskussionen avtar något här på grund av irritation från min sida och vi inhandlar mat i tystnad. Det serveras fänkålssoppa till middag och efteråt säger min sambo att fänkål har hamnat på godkänd-listan. Att det faktiskt inte var äckligt. Och jag sparar energi tills dess att nästa nya maträtt ska avprövas.


Fänkålssoppa med knaprig topping

4 port


2 fänkålshuvuden

1 purjolök

smör till stekning

1 l vatten

2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar

2 dl creme fraiche

svartpeppar

100 g valnötter

100 g smulad fetaost

2 skivor fluffigt vitt bröd

oregano


Skär bort utskotten och en bit av bottenplattan på fänkålen. Skiva resten.

Skölj och skiva purjolöken, fräs purjolök och fänkål i en stor kastrull i lite smör.

Efter ett par minuter tillsätter du vatten och buljongtärningar, låt koka i ca 10 minuter tills grönsakerna är mjuka.


Under tiden gör du toppingen. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Grovhacka dem och lägg dem i en skål. Tärna brödskivorna till krutonger och stek i lite smör/olja tillsammans med oregano i en panna tills de är gyllenbruna. Blanda krutongena med valnötterna och smula över fetaosten.


När grönsakerna är klara mixar du soppan slät med en mixerstav. Blanda ner creme fraichen och smaka av med svartpeppar. Häll upp i serveringsskålar, strö över den knapriga toppingen och servera omedelbums!



Kommentarer

AAAAH så gott! Jag kan inte säga mer än det.

Av Jessica - 2 november 2010 18:45

 


Min pappa och hans fru är grymma på att odla. Trädgårdsland och växthus svämmar över av godheter. En paprikaplanta jag gav dem efter ett frö jag sått i januari hade över 30 paprikor i augusti. Sinnessjukt, själv fick vi två paprikor på vår balkong :) Nu kom ett lass med små chilis, en hel påse full faktiskt.


Min halvbror hade använt en när han lagade mat och fått utslag på händerna så jag tror att de är rimligt starka! Jag gillar torkade chiliflagor och tänkte att det bästa sättet att förvara chilin var att torka den, här hittade jag mycket nyttig information om hur.


Så jag tog fram nål och tråd och sydde mig en chili rista, både vackert och roligt. Tänkte lägga upp en bild igen när den är torkad och klar. Det ser väldigt fint ut när den hänger från hyllan!

Ovido - Quiz & Flashcards