Direktlänk till inlägg 14 februari 2010
Ännu ett fredagsmys-inlägg, nr 2 i ordningen :) Denna omgång inföll en lördag men vad gör det, har man behov för god mat och efterätt ska man ha rätt till det oavsett veckodag!
Idag blev det ett gammalt recept från mor min med färspiroger och en omgång bärkrisp med vaniljglass, ett recept som jag fiskat från nätet!
Trots bildordningen kanske vi ska börja med middagen :)
Piroger
8 st
6 dl vetemjöl+ 2-3 dl vid utbakning
250 g smör i bitar
250 g keso
4 gula lökar
smör till stekning
500 g nötfärs
3 msk vetemjöl
8 msk chilisås
2 msk soja
4 krm oregano
1½ dl finhackad persilja
1 ägg, till pensling
sesamfrö
Blandad sallad till servering
Blanda vetemjöl, en liten bytta keso och smör till en deg - ställ i kylen ca 1 timme.
Skala och finhacka lökarna, fräs i matfettet. Lägg ner färsen och fräs under omrörning. Tillsätt chilisåsen, soja och vetemjöl. Smaka av med oregano, salt och peppar. Låt fyllningen svalna och rör ned persiljan. Sätt ugnen på 200 grader.
(Under tiden du nu väntar på pirogdegen kan du förbereda efterrätten).
Ta upp degen på ett väl mjölat bord och dela i 8 delar. Kavla eller platta ut degen för hand till ca 15 cm i diameter. Fördela fyllningen på ena halvan och vik över den andra, tryck ihop kanterna väl. Pensla med uppvispat ägg, strö över sesamfrö och grädda i ugnen ca 25 minuter.
Pirogmakarens kommentarer:
Keso i degen gjorde den väldigt knaprig och god, verkligen ett bra deg-recept! Jag hade lite fyllning över, man får vara försiktig med att inte överfylla pirogerna, degen är något känslig innan gräddning!
Jag såg ett program på tv för inte så länge sen där de visade hur man vek pirogkanterna med någon slags överlappningsteknik, jag tror det var till finska piroger men det fungerade lika bra med mina som ni ser :)
Bärkrisp med trädgårdsbär
1 paj
500 g frysta bär (blåbär, hallon, björnbär, svarta/röda vinbär)
3 msk socker
3 msk majsmjöl
1 dl vetemjöl
1 dl fiberhavregryn
4 msk solroskärnor
1 tsk malen kardemumma
½-1 tsk salt
2 msk socker
6 msk margarin, smält
vaniljglass
Sätt ugnen på 200 grader eller sätt bara in pajen så fort du tagit ut pirogerna! Blanda de frysta bären i pajformen med socker och majsmjöl.
Blanda mjöl, fiberhavregryn, solroskärnor, kardemumma, salt och socker i en bunke. Smält margarinet och blanda till en smulig massa.
Fördela massan över bären och grädda ca 25 minuter tills krispet lever upp till sitt namn. Servera med vaniljglass!
Bärälskarens kommentarer:
Idag i frysdisken letade jag efter hallon, men hallon var så dyra att jag provade en ny mix som hette trädgårdsbär. Det var en påse på 300g styckfrysta blåbär, hallon, björnbär samt svarta och röda vinbär. Jag hade dessutom lite blåbär över från min New york blueberry cheescake och röda vinbär från något annat jag gjort så tillsammans landade det på ca 500 g bär.
Vaniljglass utan tillsatser är i stort sett omöjligt att hitta, den ekologiska varianten har samma skittillsatser som den vanliga, bara ekologiska och dem med vanilj"smak" var bara att ignorera. Jag fastnade för en Carte D'or Vanilj - med naturliga aromer och färgämnen. Fin färg, god smak.. Inte helt okej ingrediensmässigt men ganska tillfredställande!
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 | 9 | 10 |
11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | |||
|