Direktlänk till inlägg 15 februari 2010
Jag tänker tillbaka på förr i tiden, när man i snitt arbetade i köket 4 timmar om dagen. Idag lagar mat i snitt 14 minuter om dagen. Det är ganska stor skillnad.
Eftersom det känns korkat att köpa något i butiken som jag har tid och lust att göra själv har jag provat att göra inlagda gurkor, ättiksgurka eller som receptet kallar det, senapsgurka. Den har nu varit inlagd i ett par veckor och smakar fint, fast Jonas tycker att det ska vara små pickles-gurkor så han får vänta till gurksäsongen. Mer inlagd gurka till mig!
Ättiksgurka
1 kg gurka (västeråsgurka, slanggurka)
3 dl ättiksprit
3 dl vatten
1 msk salt
1 tsk vitpepparkorn
1 msk brunt eller gult senapsfrö
ca 5 dl socker
Blanda ättika, vatten och salt. Skiva gurkorna och lägg dessa i lagen över natt.
Häll av lagen i en stor gryta, tillsätt socker och kryddor och koka kraftigt ett par minuter. Lägg gurkorna i rena burkar och häll över lagen. Ställ kylskåpskallt. Gurkorna är klara att äta efter ca 3-4 veckor.
Hemmafruns kommentarer:
Jag hittade små gurkor från turkiet, de var inte slanggurkor och inte västeråsgurkor men mitt emellan. Nej det är kanske inte försvarbart att köpa gurkor långväga ifrån men vem säger att de stora producenternas gurkor är svenska?
Brunt senapsfrö är starkare än gult och de gula fröna smakar bättre tycker jag. Kryddmässigt kan man improvisera lite: vitpeppar, svartpeppar, lagerblad, muskotblomma och kryddpeppar är också välkomna i inläggningsklubben!
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 | 9 | 10 |
11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | |||
|