Direktlänk till inlägg 15 februari 2010

Ättiksgurka

Av Jessica - 15 februari 2010 22:21

Jag tänker tillbaka på förr i tiden, när man i snitt arbetade i köket 4 timmar om dagen. Idag lagar mat i snitt 14 minuter om dagen. Det är ganska stor skillnad.


Eftersom det känns korkat att köpa något i butiken som jag har tid och lust att göra själv har jag provat att göra inlagda gurkor, ättiksgurka eller som receptet kallar det, senapsgurka. Den har nu varit inlagd i ett par veckor och smakar fint, fast Jonas tycker att det ska vara små pickles-gurkor så han får vänta till gurksäsongen. Mer inlagd gurka till mig!




Ättiksgurka

1 kg gurka (västeråsgurka, slanggurka)

3 dl ättiksprit

3 dl vatten

1 msk salt

1 tsk vitpepparkorn

1 msk brunt eller gult senapsfrö

ca 5 dl socker


Blanda ättika, vatten och salt. Skiva gurkorna och lägg dessa i lagen över natt.

Häll av lagen i en stor gryta, tillsätt socker och kryddor och koka kraftigt ett par minuter. Lägg gurkorna i rena burkar och häll över lagen. Ställ kylskåpskallt. Gurkorna är klara att äta efter ca 3-4 veckor.




Hemmafruns kommentarer:

Jag hittade små gurkor från turkiet, de var inte slanggurkor och inte västeråsgurkor men mitt emellan. Nej det är kanske inte försvarbart att köpa gurkor långväga ifrån men vem säger att de stora producenternas gurkor är svenska?


Brunt senapsfrö är starkare än gult och de gula fröna smakar bättre tycker jag. Kryddmässigt kan man improvisera lite: vitpeppar, svartpeppar, lagerblad, muskotblomma och kryddpeppar är också välkomna i inläggningsklubben!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards