Direktlänk till inlägg 13 december 2010
Nu är det jul, här i vårt hus.. <3
Idag har det bakats lussebullar. Dubbel sats, of course! Man tar med sig en omgång till danskarna på jobb, någon kommer alltid och ska smaka, frysen ska ha några påsar i reserv, det är såå himla gott och vi äter i snitt en till varje måltid de närmaste dagarna :) Lussebullar, här med en massa saffran och kesella för saftighetens skull är nog det bästa lussebullereceptet jag har - och nu även du!
Baka nu - GO GO GOO!
Lussebullar
35 st
50 g jäst för söta degar
100 g smör/margarin
5 dl mjölk
250 g kesella 10%
2 påsar saffran à ½g
1½ dl socker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
70 russin till dekoration
Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt kesella, saffran, socker och salt och det mesta av mjölet, spara ½-1 dl till utbakning. Knåda degen smidig och blank, låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter på en varm och dragfri plats.
Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut till ca 35 lussekatter eller andra figurer. Lägg upp på bakplåtspapper, dekorera med russin och låt jäsa ca 30 minuter övertäckta igen. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter, stora figurer gräddas ca 15 minuter vid 200 grader. När lussebullarna är gyllene och klara (testa med provsticka om du är osäker) ta ut ur ugnen och låt svalna på galler.
Kommentarer
Lussekatterna är min absoluta lussebulleform. Liljor och annat tycker jag blir smått och torrt mycket fortare. Däremot brukar jag använda en halv sats till att göra ett julträd, bara forma till 16 bollar och lägg som en julgran 1-2-3-4-5 och en som stam. Trädet är kanonsnyggt upplagt på fat, bullarna blir väldigt saftiga och kan lätt "brytas" av när någon blir sugen!
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 | 9 |
10 | 11 |
12 | |||
13 | 14 |
15 | 16 |
17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|