Direktlänk till inlägg 20 december 2010
I påskas hade jag en idé om att göra ALLT själv. Jag gjorde hambugerbröd, ketchup, knäckebröd, allt gjorde jag själv. Jag hade också tanken att göra senapssill, och då först min egen senap. Men det misslyckades gravt, jag provade två olika recept men det smakade verkligen otroligt äckligt alltihop så jag slängde allt och gav upp hoppet om senapssill. Nu har jag gjort ett eget försök, med icke-hemgjord senap och det blev helt fantastiskt! Så det blev hemmagjord senapssill i år :)
Senapssill
1 burk (420 g) urvattnade sillfiléer
2 rödlökar
½ dl hackad dill
2½ dl vatten
1 dl ättikssprit (12%)
1½ dl socker
5 grovt krossade kryddpepparkorn
2 lagerblad
5 hela kryddnejlikor
1 dl matolja
3 msk senap
2 msk socker
2 msk rödvinsvinäger
1 dl hackad dill
vitpeppar
salt
Skölj sillfiléernaoch låt dem rinna av. Skär dem i bitar och lägg dem i en ren glasburk tillsammans med finhackad rödlök och dill.
Blanda vatten, ättiksprit, socker, kryddpeppar, lagerblad och kryddnejlika i en kastrull. Koka upp lagen, låt den kallna och häll sedan över sillen. Låt stå kylskåpskallt i ett dygn.
Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under vispning med elvisp. Blanda i dillen och smaka av med salt och vitpeppar.
När sillen stått i lagen i kylskåpet i ett dygn silar du bort lagen (behåll evt. lagerbladen). Blanda sedan sillen med senapssåsen och stjälp tillbaka upp på glasburk. Torka kanterna väl och förvara i kylskåp.
Kommentarer
Om jag får säga det själv är jag vääldigt nöjd med resultatet. Jag använde mig av 1 msk dijonsenap och två msk hultbergs special vilket blev en bra kombination, lite kryddigt men ändå aptitligt. Jag lät min sill stå några dagar innan jag provsmakade, men själva sillfiléerna är mycket fastare i konsistensen än den sillen som brukar vara på färdiginlagd burk så den har säkert gott av att stå ännu längre om man vill göra den långt i förväg. Nu är det dock inte så långt kvar till jul och enligt grundreceptet ska den kunna göras klar bara ett par timmar innan servering.
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 | 9 |
10 | 11 |
12 | |||
13 | 14 |
15 | 16 |
17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|