Direktlänk till inlägg 24 oktober 2010
Kvittenfrukt är en märklig frukt. Den har en aromatisk doft av äpple och päron och något jag inte riktigt kan sätta fingret på.
Däremot verkar det inte som att den vill bli äten egentligen. Grenarna har vassa taggar som gör frukten svår att plocka, frukten är oätlig rå (eller inte oätlig som i giftig) men stenhård och sur. Dessutom är kärnhuset något av det största jag sett så det är inte så mycket fruktkött på dem. Men none the less tänkte jag att vi skulle äta dem.
Jag hittade kvitten på gården där jag arbetar, de var visserligen mycket små och pilliga att göra marmelad på. Det gick dock någonlunda bra ändå men jag rekommenderar dig att hitta så stora kvittenfrukter som möjligt!
Kvittenmarmelad med ingefära
500 g kvittenfrukt, rå
500 g socker
2½ dl vatten
35 g ingefära
1 citron, skal och saft
1 vaniljstång
Ånga kvittenfrukterna i 20 minuter i så lite vatten som möjligt. Skala dem, skär dem i mindre bitar och ta bort det hårda kärnhuset. Skala och finhacka ingefäran. Skala citronerna med en vass kniv eller skalare, försök undvika att få med den vita hinnan. Dela citronerna och pressa ut saften.
Dela vaniljstängerna på hälften och tillsätt alla ingredienser i en stor gryta. Koka upp och låt frukten koka tills de blir orangefärgade (ca 30 minuter). Häll upp på rena burkar och förvara mörkt och svalt.
Kommentarer
Efter lite forskning har jag förstått att man kan använda vanligt socker till marmeladen för att kvittenfrukterna i sig har väldigt högt pektininnehåll. Syltsocker fungerar också bra!
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 |
7 | 8 |
9 | 10 |
|||
11 |
12 | 13 |
14 | 15 | 16 |
17 | |||
18 | 19 |
20 | 21 |
22 | 23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 | 30 | 31 | |||
|