Alla inlägg under december 2010
Nu är det jul, här i vårt hus.. <3
Idag har det bakats lussebullar. Dubbel sats, of course! Man tar med sig en omgång till danskarna på jobb, någon kommer alltid och ska smaka, frysen ska ha några påsar i reserv, det är såå himla gott och vi äter i snitt en till varje måltid de närmaste dagarna :) Lussebullar, här med en massa saffran och kesella för saftighetens skull är nog det bästa lussebullereceptet jag har - och nu även du!
Baka nu - GO GO GOO!
Lussebullar
35 st
50 g jäst för söta degar
100 g smör/margarin
5 dl mjölk
250 g kesella 10%
2 påsar saffran à ½g
1½ dl socker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
70 russin till dekoration
Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt kesella, saffran, socker och salt och det mesta av mjölet, spara ½-1 dl till utbakning. Knåda degen smidig och blank, låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter på en varm och dragfri plats.
Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut till ca 35 lussekatter eller andra figurer. Lägg upp på bakplåtspapper, dekorera med russin och låt jäsa ca 30 minuter övertäckta igen. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter, stora figurer gräddas ca 15 minuter vid 200 grader. När lussebullarna är gyllene och klara (testa med provsticka om du är osäker) ta ut ur ugnen och låt svalna på galler.
Kommentarer
Lussekatterna är min absoluta lussebulleform. Liljor och annat tycker jag blir smått och torrt mycket fortare. Däremot brukar jag använda en halv sats till att göra ett julträd, bara forma till 16 bollar och lägg som en julgran 1-2-3-4-5 och en som stam. Trädet är kanonsnyggt upplagt på fat, bullarna blir väldigt saftiga och kan lätt "brytas" av när någon blir sugen!
Det här måste vara något av de bästa exemplaren på comfort food. Man uppnår någon slags nöjdhet ganska direkt och vem blir inte happyhappy av att få äta pannkakor till middag? ostgratinerade pannkakor tillochmed!
Min mormor och morfar gjorde ofta köttfärsfyllda crêpes till mig men kallade det cannelloni, det visste jag inte var fel då men nu har jag lärt mig att cannelloni är det här och detta är crêpes :)
En trött söndag som idag fylls de med svampstuvning, receptet är busenkelt! Ni kan och borde dock servera en liten sallad till - det glömde vi helt!
Svampcrêpes
10 crêpes
fyllning
500 g färska champinjoner
1 gul lök
2 tsk vetemjöl
4 dl grädde
salt, peppar
crêpes
4 ägg
2 dl vetemjöl
2 krm salt
4 dl mjölk
ca 2 dl riven ost till gratinering
smör till stekning
Vispa ihop äggen, vetemjölet och saltet till en jämn smet. Vispa ner mjölken, lite i taget, till en slät och fin smet. Stek crêpesen i smör och lägg på en tallrik till att svalna.
Skiva svampen och finhacka löken. Fräs i smör i en panna ett par minuter utan att det tar för mycket färg. Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt grädden och låt småkoka i ca fem minuter. Salta och peppra.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg en bra klick av stuvningen på varje crêpe och rulla ihop (vik evt. in kanter om det passar bättre i formen). Lägg rullarna i en smord form, strö över osten och gratinera i ugnen ca 10-15 minuter tills osten är smält och fått lite färg. Servera med sallad.
Selleribiffar med varm bönsallad
4 port
200 g rotselleri (skalad)
5 dl kokt kallt ris
2 dl riven parmesanost
2 äggulor
salt, peppar
200 g haricots verts
1 purjolök
250 g färska champinjoner
1 l färsk spenat
olja/smör till stekning
salt, peppar
½-1 dl rostade pinjenötter
Koka riset och låt det svalna. Skala rotsellerin och skär i mindre bitar, koka dessa mjuka i lättsaltat vatten i ca 15 minuter. Tryck sellerin till puré genom en sil. Krama evt. ut lite vatten om den blir för blöt alt. blanda ner några msk vetemjöl.
Blanda selleripurén med riset, parmesanost, äggulor och kryddor. Forma till platta biffar och stek gyllenbruna i lite smör.
Förväll haricots vertsen i lättsaltat vatten. Skölj och strimla purjolöken, skiva svampen. Fräs haricots vertsen med spenat, purjolök och champinjoner. Salta och peppra.
Lägg upp biffarna tillsammans med salladen. Strö över rostade pinjenötter och njut!
Kommentarer
Biffarna var lite krångliga att göra men riktigt goda. Jag har försökt mig på rotselleribiffar förut och det var ingen riktig hit så dessa här är guld värda. Det allra bästa är ju om man har ris över eller kokt det dagen före.
Nu är det jul igen å nu är det jul igen å.. jag är redan trött på den traditionella julmaten, redan efter ett julbord (och det var inte ens svenskt). I år krävs det att några nya trevliga vegetariska varianter hittar upp på julbordet och detta är ett väldigt bra alternativ!
Här är en rödkålssallad med rostade hasselnötter och äpple dressade i dijonsenap, det krävs nästan att man gör dubbel sats, den är riktigt god. Vi åt den med quornfiléer och grönsaksköttbullar men jag tror också att den blir en riktig hit til fläskkött och julköttbullarna :)
Rödkål med äpple och hasselnötter
4 port som huvudrätt / 8-12 port på buffébord
350 g rödkål
200 g matäpple eller vanliga äpplen
100 g skalade hasselnötter
2 msk neutral olja
1 tsk flytande honung
1½ tsk citronsaft
1 tsk dijonsenap
salt, peppar
Rosta hasselnötterna i en torr panna, lägg till sidan. Ta av de yttersta bladen på rödkålen och strimla resten fint. Skär äpplena i klyftor eller tärningar och lägg i en stor skål tillsammans med hasselnötterna och rödkålen.
Blanda ihop olja, honung, citronsaft, dijonsenap och kryddor till dressingen. Häll dressingen över salladen och blanda väl. Strö över hasselnötter och servera!
Kommentarer
Jag tyckte att dressingen behövde lite mer citronsaft så jag höftade lite som vanligt och jag tror att lite strimlad purjolök i salladen hade kunnat ge den ännu en trevlig dimension så det får jag prova nästa gång :)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 | 9 |
10 | 11 |
12 | |||
13 | 14 |
15 | 16 |
17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|