Senaste inläggen

Av Jessica - 24 januari 2010 21:00


Snabbglass i alla dess former




Ibland måste man bara ha glass. Speciellt fram mot kvällskvisten och nu när jag slutat äta choklad får man ju hitta på något annat!


Igen kommer här inga fasta mått, man får smaka av själv och komma fram till vad man gillar.


Om man tänker på att äta mat från rena råvaror så ska man hitta fullfettsprodukten av gräddfilen. Är man dessutom lite rädd för magsjukebakterierna i de frysta bären kan man väl koka dem först - det tar bara bort lite av snabbglasskonceptet :)


Vispa lite grädde i en bunke, vi har ett visp- och ett mixerhuvud på vår stavmixer så det går smidigt att byta imellan. Klicka i gräddfil och frysta bär (samt evt lite socker) och mixa till önskad konsistens - ät direkt!


Glassälskarens kommentar:

Vinbären var lite väl syrliga så en liten sked socker var nödvändig. Man får blanda grädde och gräddfil efter smak men passa er för att ta för mycket grädde - det blir riktigt mättande!


Av Jessica - 24 januari 2010 20:30

Ugnsrostade grönsaker är något av det lättaste man kan laga. Det tar kanske 15 minuter att skala och hacka sen kan man lägga in en köttbit med stektermometer mitt i högen av blandade rotfrukter och det kan bara inte gå fel.


Många rotfrukter har säsong året runt som palsternacka och potatis,medan morötter, kålrot och rotselleri finns svenskodlad juli-april. Lök finns alltid i någon form att tillgå


Det finns inga regler för ugnsrostade grönsaker - testa å kör bara. I vår sista omgång testade vi broccoli (som blir lite trist att ALLTID äta kokt) och vitkål i klyftor och det blev jättebra.


Själv har jag fått en förnyad kärlek för rotselleri och kålrot och de flesta rotfrukter är enligt mig godast ugnsbakade. Man saknar inte ens potatisen!


Ugnsrostade rotfrukter med sesamfrö

1 plåt


2 potatisar (inget måste)

3 morötter

½ kålrot

½ rotselleri

1 liten palsternacka

4 rödbetor

1 liten påse schalottenlök

sesamfrö

evt. olja



Det finns lite olika sätt att tillgå denna rätt - eftersom den är så flexibel och lätt!

Skala alla rotfrukter och grönsaker, rotselleri och kålrot förslagsvis med osthyvel, rödbetorna med handskar och potatisarna inte alls ( ugnsbakade smakar de bäst med skal, borsta däremot ordentligt med rotfruktsborste). Skär allt i olika storleksbitar så det blir konsistensskillnad på maten, ex låt schalottenlöken vara hel, klyfta, skiva eller gör stavar.


Lägg på plåt, ringla över lite olja och stö över sesamfrö. Baka på 225 grader i ca 45 minuter.



  


Rosteriets kommentar:

Jag har ett bakplåtsunderlägg från tupperware i silikon och man behöver inte ha olja av anledningen att det bränner fast, men det känns som att de blir mer rostade med olja och mer bakade utan.


Sesamfrö är jättegott men man kan också prova ex. vallmofrön om man hittar det - det gillar danskarna iallafall :)


Hos oss räcker en plåt inte till mer än 3 portioner, men det kan också vara för att vi älskar denna rätt!

Av Jessica - 1 januari 2010 14:42


Jag har haft ett helt fantastiskt nyår.

Alla vänner, god mat och fantastisk stämning bidrog till denna kvällens succé.


För första gången hade vi nyårsfest hemma med en bjudning för 14 personer, vilket är en hel del människor, men jag tycker ändå att det gick förvånansvärt smidigt - hela kvällen. Vi hade preppat så mycket tidigare att det mest var att lägga upp iaf med förrätt och efterrätt, det var lite gordon ramsays top chef feeling i köket vid ett par tillfällen :)


Till dagen i ära, avslutade vi året med en riktig brak-middag, ganska klassisk men också det man gärna vill se på bordet, så menyn såg ut som följer:


Välkomstbål med svarta vinbär och citrusfrukter
Förrätt: Räktoast med kryddig majonnäs
Varmrätt: Helstekt fläskfilé pch potatisgratäng med ruccola och reducerad balsamicovinäger
Efterrätt: Varvad chokladmousse med halloncoulis



                 




Välkomstbål med svarta vinbär och citrusfrukter


 


Här kommer enbart en ingredienslista eftersom man själv får göra sitt bål hur svagt eller starkt man vill. När alla tagit en omgång, de flesta fick två var bålet i stort sett slut.


1 flaska svart vinbärssaft (björnekullas ekologiska utan konserveringsmedel var jättegod)

2-3 citroner

2-3 lime

1 låda frysta svarta vinbär (ca 200-300g)

vodka


Blanda svart vinbärssaften med vatten och vodka. Blanda något skarpare än som står på flaskan då den späds ut med istärningar senare. Tänk på att det är första drinken för kvällen, ingen vill få en vodkachock :)


Skrubba citroner och lime innan du skär dem i klyftor/halvmånar eller vad du känner för.


Blanda bålet några timmar innan gästerna kommer så att bålet tar smak av citrusfrukterna. Precis när gästerna kommer häller du i frysta svarta vinbär och istärningar!





Räktoast med kryddig majonnäs

14 personer


Nu är det dags för mat! Personligen brukar jag äta räktoast som enda rätt på nyår, vilket resulterar i en jäkla stor toast med en massa massa räkor men eftersom detta var första rätten av tre gjorde vi två mindre bitar toast, man fick ju inte vara fullständigt proppmätt innan efterrätten!


2 baguetter (behöver inte vara dagsfärska)

3 kg oskalade räkor Medium 90/120

1 burk majonnäs

3 dl full fat creme fraiche (ca 34%)

Cayennepeppar

Chilipulver

Paprikapulver

2 krukor sallad (någon mjuk sort)

1 kruka dill

1 citron


Tina räkorna 12-18 timmar i kylskåp för bästa resultat. Pilla räkorna, försök att få så många hela som möjligt. 3/300 räkor gick i bitar hos oss, och dem smaskade Muffin i sig! Räkna med 10 räkor per toastbit (ca 20 räkor per person). Lägg räkorna i en skål med lock (så sakerna i kylen inte tar smak av varandra). Är man duktig kan man spara räkskalen och koka fiskbuljong, men jag kände inte att jag hade tid igår.


Skiva baguetterna diagonalt så du får ut lite större skivor. Rosta brödskivorna i panna med olivolja tills de får fin färg och blir krispiga. Skölj salladen och hitta bitar som passar till toasten samt skiva citronen.


Nu till krämen, vanlig majonnäs blir ganska trist! Blanda två delar majonnäs till en del creme fraiche. Ex 2 dl majonnäs, 1 dl creme fraiche allt efter hur mycket du vill ha på toasten. Krydda med cayennepeppar, chilipulver och paprikapulver efter smak, det ska bara vara en liten twist och inte superstarkt!


Lägg upp två skivor toast per assiett, lägg salladsblad i botten och toppa med räkor, kryddig majonnäs ur sprits, dill och citronskiva!


 



Helstekt fläskfile och potatisgratäng med ruccola och reducerad balsamicovinäger

14 personer


Så till huvudrätten!


Här gick det så fort i köket och vid bordet att jag inte hann ta någon bild, men både Sanja och Natchek gjorde det så bild kommer senare :) Sålänge får ni titta på köttansvarige mannen i förkläde!


Eftersom vi hade många män (10/14) på middagen har vi räknat ganska mycket kött per person, men allt kött tog slut till sist så det var en ganska bra beräkning!


Potatisgratängen är till 16 personer, vilket betöd att där var lite nattamaud att tillgå senare på kvällen :)



8 fläskfiléer (ca 500g/st), räkna en halv per person


4 kg potatis

1 l grädde

1 l mjölk

vitlöksklyftor

400 g riven ost

smör

salt, peppar


Skala potatis, detta gjorde vi tidigare på dagen samtidigt som Jonas putsade filéerna som tinat i rumstemperatur ett par timmar. Potatisarna kan sedan ligga i kastruller med vatten och filéerna läggs i påsar med marinad (olja, salt, peppar) i kylen tills de skal tillagas.


Riv potatisen i skivor på rivjärnet. Smöra en djup plåt och lägg i potatis, häll på grädde, mjölk, vitlök och kryddor och grädda på 225 grader i ca 50 minuter. Sista 10 minuterna lägger du på osten. Därefter är det bra om gratängen får stå övertäckt med folie i ca 10 minuter för att kräma till sig!


Under tiden steker du fläskfiléerna hela i stekpanna så de blir brynta runt om. Lägg därefter upp på ugnsplåt och in i ugnen med potatisgratängen en dryg halvtimme eller tills de är färdiga inuti!


 


Ruccolan kan du skölja tidigare på dagen och balsamreduktionen tillagade vi kvällen innan och hällde upp på flaskan igen! Här kommer receptet på såsen :)


Balsamicoreduktion

6 port


1½ dl balsamicovinäger

3/4 dl farinsocker

2 msk vatten

en klick smör, gärna osaltat


Blanda vinäger, farinsocker och vatten i en liten kastrull. Koka på hög värme ett par minuter tills såsen blir lite mer trögflytande (den blir ännu mer trögflytande när den kallnar), låt svalna en stund och vispa ner en klick smör innan du häller upp reduktionen på flaska eller dyl.


Vi gjorde tredubbel sats på en gång vilket också betydde att koktiden blev längre, ca 15 minuter. Såsen är snyggast när den serveras direkt efter uppläggningen, när den blir varm blir den nämligen rinnig igen!



Varvad chokladmousse med halloncoulis


Så var det dags för efterrätt! Receptet jag hittade hade gjort ett lager mörk och ett lager vit chokladmousse men eftersom det var nyår slängde jag på ett extra lager av mjölkchokladsmousse!


Grundreceptet jag gjorde var beräknat till 16 portioner, sen slängde jag på 4 port till och ändå räckte det bara precis till mina 14 tumblers och lite slattar! Och eftersom det ska vara dubbelt av allt det goda räknar vi nu mitt recept till 14 personer så man får någon efterrätt för pengarna!



Varvad chokladmousse med halloncoulis

14 personer


      



Mörk chokladmousse

200 g mörk blockchoklad

6 dl vispgrädde

4 äggulor


Vit chokladmousse

2 gelatinblad

6 dl vispgrädde

200 g vit choklad


Mjölkchokladmousse

200 g mjölkchoklad

6 dl vispgrädde

4 äggulor


Den mörka moussen och mjölkchokladmoussen tillverkas på samma sätt så jag beskriver bara det en gång :)


Mörk- och mjölkchokladmousse

Bryt sönder den mörka chokladen i bitar, lägg i en skål och smält i mikron på full effekt ca 1½-2 minuter utan lock. Vispa grädden, men inte för hårt, den ska nästan vara lite rinnig (detta är ganska svårt att avgöra men man får gå på känn), det är värre om den blir för hårt vispad för då blir moussen grynig, blir den lite rinnig så stelnar den ganska bra i kylskåpet ändå om man tillverkar desserten dagen före. Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladsmeten.


Lägg undan ca 2 dl av grädden. Vänd ner de 2 decilitrarna lite i taget i chokladsmeten, blanda väl. Vänd sedan ner chokladsmeten i vispgrädden och rör om med luftiga tag tills allt är blandat. Lägg upp i efterrättsskålar eller tumblers och in i kylen medan du förbereder mousse nr 2.


Vit chokladmousse

Blötlägg gelatinet i en glas kallt vatten i 5 minuter. Vispa en ny omgång grädde ganska lös. Dela den vita chokladen i småbitar och smält i mikron igen, full effekt ca 1½ minut, var lite mer försiktig med värmen här eftersom chokladen blir grynig om den blir för varm. Ta upp gelatinet, krama ur vätskan och rör ner i den smälta chokladen tills gelatinbladet är helt upplöst. Vänd sedan ner lite av grädden, ca 2 dl igen, lite i taget ned i den vita chokladsmeten och rör om tills det är slätt. Häll ner i skålen med resten av grädden och vänd ner med luftiga tag tills allt är blandat, häll över den mörka stelnade chokladmoussen i formarna.


Upprepa med mousse nr 3 och låt stå övertäckta med folie eller liknande i kylen till servering!



Halloncoulis


Halloncoulisen kan man göra samtidigt som balsamicoreduktionen kvällen innan.

Jag gångade receptet med tre, men det var en hel del coulis över som vi blandade årets drink på senare :)


200 g frysta hallon

4 msk strösocker

1 dl vatten

1 kruka citronmeliss


Koka bär och socker i vatten på svag värme tills vätskan kokat ner. Sikta eller mixa sedan bären och häll upp på flaska för lättare garnering senare.

Dekorera med citronmeliss!


Jag tycker nog att man hade kunnat mixa ner lite citronmeliss i coulisen också innan servering eftersom den gröna kvisten försiktigt men effektivt blev lagd till sidan på tallriken :)




Av Jessica - 31 december 2009 00:59

 


Ja, det var ju inte fult, men fint vet jag faktiskt inte om jag tyckte det var. Precis som med kavringen tror jag att brödet fick några minuter för lite i ugnen och det var väldigt många smaker i brödet. Det passade absolut inte till sillen, men kanske något bättre till en skiva julskinka eller lite vällagrad ost!



Fina Julbordsbrödet

1 bröd


5 dl vetemjöl

2 dl grovt rågmjöl

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1 dl russin

1 msk malda pomeransskal

2 dl mörkt öl (julöl)

2 dl gräddfil

2 msk mörk sirap

½ dl rårörda lingon

smör till formen


Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Rör i öl, gräddfil, sirap och lingon. Klicka ned smeten i en smord form (1½ l) och baka i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Stjälp upp och låt kallna.



Brödbakarens kommentarer:

Lite längre ingredienslista men fortfarande inte särskilt svårt. Visst är pomerans, lingon, russin och julöl julsmaker, men det är kanske lite för mycket av det goda. Också här måste jag lära mig att låta brödet ta den tid det behöver, jag blir bara alltid stressad över att inte vilja bränna något så jag tar alltid ut det för tidigt och får ett bröd där smakerna inte helt mognat ännu. Trist men sant, jag tror och hoppas att jag blir bättre med träning.


Nästa år vill jag baka vörtbröd, det är nog min julbordsfavorit.

Av Jessica - 31 december 2009 00:34


Varför vara rädd för att baka sitt eget bröd?


Jag har nu i dagarna två sträckläst böckerna Den Hemlige Kocken och Äkta Vara av Mats-Eric Nilsson och det är klart att man förstår att bröd som är "färska" i flera veckor på butikshyllan inte är hembakade eller ens tillverkade i ett storkök utan snarare en kemisk fabrik eftersom mitt hemmabakade bröd inte håller sig saftigt eller mögelfritt i tre veckor..


Jag har tänkt mig 2010 som att bli ett år där jag försöker laga mer riktig mat, från grunden och sluta köpa matvaror som jag relativt enkelt och billigt själv kan åstadkomma i mitt eget kök. Det blir som en liten upptäcksresa i den matvärld man länge gått runt i med skygglappar..


Jag är ingen stor brödbakare, eller jag har iallafall inte varit det. Jag har försökt mig på surdeg, men jag var inte helt fokuserad och tror jag måste prova att göra surdeg igen, haha. Eftersom Jonas var brödansvarig på julbordet därhemma fick vi hitta iallafall två inte allt för avancerade julbröd att baka.


Detta blev en väldigt enkel kavring och ett bröd som kallades för det fina julbordsbrödet. Inget avancerat, båda recept med bikarbonat och går i stort sett ut på att blanda alla torra ingredienser, lägga i de våta och sen låta ugnen göra resten.. Så varför inte börja här? Med en (eller två) helt oskyldiga limpor kavring?




Kavring

2 st


6 dl filmjölk

4 dl mörk sirap

2½ msk bikarbonat

4 dl vetemjöl special

8 dl rågsikt

1 tsk salt


Sätt ugnen på 180 grader. Smöra två avlånga brödformar (1,5 l) ordentligt.


Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner filmjölk och sirap och blanda snabbt ihop till en tjock smet, med slev krävs det en del muskelarbete :)

Om man använder elvisp eller degblandare ska man vara försiktig med att köra förlänge, enligt sägen blir brödet segt då!


Häll upp smeten till 3/4 av formen, inte mer. Grädda båda formerna samtidigt i nedre delen av ugnen ca 80 minuter. Täck evt. över bröden de sista 20 minuterna.



Hemmabageriets tips:

Jag hade två olika storlekar på formarna vilket inte var helt optimalt. När vi tog ut bröden var det ena härligt mörkt inuti medans det andra hade en mer sockerkaksliknande färg. Jag antar, att sirapen inte fått nog tid att mogna i det lite större brödet - och resultatet tyckte jag var ganska äckligt. Det "mogna" brödet var däremot både saftigt och smakrikt - saftigare än vanlig kavring man köper i butiken enligt min julbordspanel! Så där ser man, billigare, mer smakrikt och bättre än köpebrödet.. Det gör vi igen!


 


Av Jessica - 20 december 2009 22:32


JULGODISET för 2009 - här är det!


I år är första året jag har blivit ansvarig för julgodiset, och Jonas är bakansvarig hemma hos sin familj så i år har vi slagit våra kloka huvuden samman och komponerat den ultimata julgodis-buffén!



Årets julgodis bjuder inte på den misslyckade mjuka knäcken eller den flottiga ischokladen.. Utmanarna i år är snickersrutor, cornflakescrisp, mandel- och fikonformar, snöbollar, pepparkakskola och el klassiko - 6 godbitar du inte vill missa!





Snickersrutor

ca 40 stora bitar


1 burk jordnötssmör (340 g)

4 dl ljus sirap

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

18 dl rispuffar

plastfolie

350 g blockchoklad


Sjud jordnötssmör, sirap, socker och vaniljsocker i en stor gryta (typ pastagryta). Blanda ner rispuffar i blandningen. Klä en långpanna eller djup ugnsplåt med plastfolie - häll i blandningen och platta ut med en slickepott. Smält blockchokladen över vattenbad och häll den över blandningen - jämna ut med slickepotten. Skär i bitar när den kallnat något.


Stapla i burkar med tättslutande lock, bakplåtspapper mellan lagren och förvara kylskåpskallt!







Cornflakescrisp

ca 40 st


cornflakes

200 g mörk blockchoklad

Småbrödsformar


Inte helt säker på mängden cornflakes, vi köpte et paket av det billigaste märket och öste på :) Småbrödsformar passar utmärkt till allt julgodis, storleksmässigt mittimellan knäck- och bullformar!


Smält blockchokladen i vattenbad, lägg ett par dl cornflakes i en stor skål. Blanda ner den smälta chokladen i cornflakesen, rör runt så att chokladen täcker alla cornflakes, tillsätt mer vid behov. Skeda ner i formar och förvara kallt!






Mandel- och fikonformar

ca 25 st


2 dl sötmandel

5 torkade fikon

5 digestivekex

175g mörk choklad

25 g Lindt Chili-choklad (eller 25 g mer vanlig mörk blockchoklad)



Finhacka sötmandel och fikon, krossa digestivekex och smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Tillsätt Lindt chilichoklad om ni vill ha en liten twist på det hela (blir dock lite mer vuxenvänlig i smaken då). Rör ihop allt och skeda ner i småbrödsformar. Förvara kallt!






Snöbollar

ca 30 st


200 g vit choklad

2½ dl kokosflingor+1dl att rulla i

1 msk citron+limejuice


Smält chokladen över vattenbad eller 1 minut i mikron på full effekt, var försiktig med värmen på vattenbadet, blir det för varmt blir den vita chokladen grynig!


Rör i 2½ dl kokosflingor och citron+limejuice 50/50. Låt svalna något, forma kulor och rulla i resterande kokosflingor. Jag la våra i formar för enklast både förvaring och servering!


Kommentarer:

Detta var första gången jag provade detta recept, de är väldigt goda men trots att jag dubblade citrusjuicen jämfört med originalreceptet är det bara en smärre hint av citrus. Nästa gång tror jag att jag ska prova att ha lite rivet skal av citron och lime också - eller ännu bättre.. Prova DU och berätta hur det gick :)


Sedan tycker jag att det hade varit roligare med lite större kokosflingor, i själva snöbollarna är det oviktigt men man kunde ha haft de där större kokosflagorna man ser ibland till att rulla för lite mer pralin-style på det hela!





Pepparkakskola

ca 16 st


1 dl vispgrädde

½ dl strösocker

½ dl ljus sirap

1 tsk malda pepparkakskryddor


Mät upp alla ingredienser i en stor, mikrosäker bunke. Sätt in skålen i mikron på full effekt utan lock i 5 minuter.


Ta ut skålen och rör om. Låt koka ytterligare i mikron 2 minuter. Lägg ut ett bakplåtspapper på bordet under tiden. När kolan är färdig ska den vara lite slajmig i konsistensen (som det där slimet i en burk man lekte med som liten som man absolut inte fick lägga någonstans utom i burken, oops :), så att den nästan är lite svår att flytta när du försöker sprida ut den på bakplåtspappret.


Låt svalna tills du kan lyfta hela plattan från bakplåtspappret. För snyggaste inpackningen, klipp i rektangulära strimlor som du rullar och sedan klär in i bakplåtspapper (följ bildserien)


     




Kommentarer:

Jag har en jättebra mikrosäker kastrull från Tupperware som är perfekt till något sånt här, försök bara hitta något rimligt djupt eftersom det kommer koka som tusan i mikron.


Man ska inte dubbla satsen utan gör en omgång i taget, annars funkar inte angivna tider alls! Jag gjorde två omgångar ikväll, men den första stelnade inte som den skulle så det vara bara att skopa ihop den och in i mikron 1 minut mer, sen var den också bra!


Man kan absolut blanda sin egna pepparkakskrydd-blandning om man vet hur man gör - jag kör färdig på påse!





El Klassiko

antal, många


            


2 dl sötmandel

1 paket färdig pepparkaksdeg


Skålla mandeln. Skär hela pepparkaksdegrullen i skivor, dela skivorna på mitten. Forma en rund bulle, platta till med tummen och sätt en mandel i mitten av varje liten kaka.


Grädda 10 minuter på 200 grader.


Självklart kan man göra sin egen pepparkaksdeg, men det finns också att köpa god deg till ett bra pris. När jag har tid och ork så gör jag min egen, kanske nästa jul!


Längst ner i högra hörnet kan ni även se experiment nr 2, att baka in mandeln i degen. Man följer bara första stegen men efter man satt mandeln i mitten bakar man in den med degkanterna. Det roligaste var att de såg ut som hundlortar, kanske inte helt uppskattat av alla :)





JULGODIS Anno 2009

Sockerbagarens kommentarer:

Julgodis ska vara enkelt, orka stektermometrar i kolasmeten och tusen olika moment innan du har en färdig produkt. 2009 är det simpla året, det ska gå undan, och det illa kvickt!


Alla 6 recepten hinner du med på en kväll, och sen slipper du tänka på det mer. Förvara bara kylskåpskallt så håller det i evigheter!


Det största problemet med allt julgodis är att det är tillsatt socker i alla former utan att det nog egentligen inte helt behövs. Julgodis verkar ha sitt urspung när sockret inte längre var för de rika utan användes till allt och alla.


Mitt råd är, inte att ta bort, men att minska mängerna med en halv deciliter när receptet innehåller både sirap, socker och vaniljsocker (ex snickersbitarna) och inse att godiset blir bra ändå, det finns nämligen inget värre än att känna strösocker-konsistensen..


Lycka till och GOD JUL!

Av Jessica - 20 december 2009 22:27


Detta är egentligen inget recept, det enda jag gjort här är att vispa grädde och skeda upp jordgubbssylt. Mandelmusslor är riktigt gott, men antagligen ännu godare om man gör sina egna musslor, nästa jul - jag lovar!


Tills dess får ni sagla och titta på dessa!





Av Jessica - 20 december 2009 22:09


Gulaschsoppa för kalla dagar!

Så presenterar varenda tidning i landet sina värmande soppor om vintern. Denna varianten var inte sämre med rubriken "Värm dig med godaste gulaschen"  i Metro den 26 November.


Men tidningarna har fler och fler bra recept så det är absolut inget klagomål. Tvärtom blev jag ganska glad över att se hur lätt det faktiskt är att laga gulasch, och här har jag hela tiden gått och trott att det var något avancerat och tidskrävande. I stort sett hackar man allt och sen sköter det sig självt, och gott var det också!



Gulschsoppa med gräddfil

4 port


1 gul lök

500g benfritt nötkött

1 tsk kummin

1 citron, rivet skal

2-3 pressade vitlöksklyftor

svartpeppar

4 msk tomatpuré

2½ msk paprikapulver

9 dl köttbuljong

500 g potatis

3 paprikor (1 grön, 2 röda)

gräddfil

persilja



Hacka löken och tärna köttet i små bitar, riv citronskalet. Bryn köttet i matfett (hälften olja, hälften smör) och krydda med salt och peppar. Tillsätt lök och vitlök och låt det fräsa tillsammans med köttet ett par minuter.


Häll ner tomatpure, paprikapulver, kummin, citronskal, buljongtärning och vatten. Koka upp och låt småputtra under lock minst 45 min, men jag rekommenderar ungefär det dubbla.


Tärna potatis och paprikor. Lägg ner i grytan och koka ytterligare 15 minuter. Servera med gräddfil och persilja!



Soppkokerskans kommentarer:

Jag körde med en påse paprikamix (en av var färg) och tycker inte att man ska vara benhård i recept, våga prova nya saker!


Jag hade även i lite chili å tabasco, gräddfilen svalkar oavsett.


Koka gärna grundsoppan länge innan ni har i potatis och paprika, ju längre det får koka desto mer smak tar allt av vartannat.. det gör liksom inget om köttet trillar i bitar när du äter det :)


Ovido - Quiz & Flashcards