Direktlänk till inlägg 14 mars 2010

Pannbiffar med stekt lök

Av Jessica - 14 mars 2010 13:39





Pannbiff med lök känns så mycket klassiker att jag vet inte vad. Löktillbehöret är nog min favorit, lök i alla former är riktigt gott och såhär långsamt stekt blir den både söt och riktigt riktigt god.


Klurigheten ligger i biffarna, biffar har för mig varit en ganska stor utmaning. Tidigare tyckte jag att min mammas variant med ströbröd och mjölk och ägg och whatnot var något onödig och jag använde det helt enkelt inte. Biff = kött och kryddor. Men dessa föll alltid sönder och stekytan på enbart köttbiffar blir inte så fin.


Så jag har accepterat en del av min mors ingredienser men gör dem på mitt eget sätt :)


Pannbiffar med stekt lök

4 port


8 gula lökar

smör till stekning

500 g nötfärs

2 morötter

1 ägg

ströbröd

salt, peppar, tabasco

8 potatisar

lingonsylt


Skiva lökarna och lägg i en stekpanna med smör, stek långsamt på mellanhög värme (evt. med lock) i ca 20-30 minuter.


Sätt igång med potatisarna. Skala eller koka med skal i lättsaltat vatten. Känn med sticka när de är klara.


Blanda köttfärs, ägg och kryddor i en bunke. Finriv morötterna, krama evt. ur lite av vätskan och tillsätt i köttfärsen. Forma ganska små biffar, försök få ut 12 st på 500 g. Platta till biffarna och vänd i ströbröd. Stek på medelhög värme tills biffarna fått fin färg och är genomstekta.


Servera med lingonsylt.



    


Biffrullarens kommentarer:


Morötterna har jag i biffarna för saftigheten, jag brukar också riva ner en lök men inte just i denna rätten av förståeliga skäl :) Ströbrödet på utsidan av biffarna istället för inuti ger en jättefin stekyta.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards