Direktlänk till inlägg 14 mars 2010
Jag har nog aldrig fått levergryta under min uppväxt. Det var mycket korv och fiskpinnar tycker jag mig minnas :)
På universitetet hade en av mina studiekamrater med sig levergryta en dag som jag tyckte doftade väldigt gott, och jag tänkte - varför äter inte jag lever?
Det var några år sedan och jag hade letat fram ett recept för länge sen men när jag letade bland recepten i helgen för att hitta middagsmat kom jag tillfälligt över receptet och nu var det dags!
Sambon kom hem och tyckte det luktade jättegott, tills han såg vad det var och ville helt plötsligt inte äta min middag.. Så jag fick äta den själv.
Det smakar väldigt gott det här och jag förstår inte varför alla är så rädda för inälvsmat egentligen. Äter man vanlig svensk vardagsmat som korv och dylikt har man säkert redan ätit sin beskärda del av inälvor, öron, hud och mer osmakliga saker så varför inte äta inälvsmat den i sin rena form?
Kycklinglevergryta med senapsgrädde
ca 4-6 port
400 g kycklinglever, fryst
1 kålrot
8 schalottenlökar
300 g färska champinjoner
smör till stekning
3-4 msk fransk senap, eller efter smak
5 dl matlagningsgrädde
salt, peppar, soja
potatis (evt. pressad)/ris
persilja
sallad
Koka potatisen/riset.
Tina kycklinglevern. Skala kålroten, skiva och tärna den i cmstora kuber. Stek halvmjuka i panna, salta och peppra och lägg över i en större gryta och håll varmt på svag värme.
Skala och skiva schalottenlöken, tvätta och skiva svampen och stek i pannan tills de fått lite färg, lägg över också dessa i grytan.
Dela kycklinglevern i mindre bitar, salta och peppra och stek i pannan tills den är genomlagad. Tillsätt matlagningsgrädde, senap och lite soja mest för färgens skull. Lägg tillbaka grönsakerna från grytan och låt koka ihop ca 10 minuter.
Klipp över ordentligt med persilja och servera med pressad potatis och en sallad vid sidan av!
Inälvsmatätarens kommentarer:
Jag tyckte faktiskt om det. Förstår inte vad allt mjäkande runt det var.
Lever är lite sådär mjöligt i konsistensen men i små bitar och med en massa härlig senapsgrädde och goda grönsaker var det riktigt gott. Jag kan tänka mig att laga det igen någon gång, men får nog fortsatt räkna med att äta det ensam.
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 | 11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 |
31 |
|||||||
|