Direktlänk till inlägg 28 mars 2010
Då var det dags för spiiiiicy sunday, har lyssnat för mycket på morgonpasset i P3 :)
Jag letade egentligen efter ett recept på ris som jag fått serverat i USA med något som är nedblandat i riset. Jag vet inte om det är någon sorts liten gulbrun böna eller pinjenötter eller vad det är men gott smakade det iallafall. Men i jakten på detta recept hittade jag detta receptet med en ny härlig kryddmix jag aldrig hört talas om förut.
Harissa är en stark kryddblandning ursprungligen från Tunisien men som tydligen används flitigt i hela nordafrika :)
Huvudingrediensen är chili blandat med olika saker som salt, vitlök, kummin och andra kryddor. Jag trodde det var någon sorts torr blandning eftersom den skulle blandas med vatten men hittade den på Özen Allfrukt i paste-form. Fantastiskt! och vilken fin burk dessutom, den står nu på kryddhyllan!
Kryddigt harissaris med yoghurtsås
4 port
2 dl basmatiris
½ tsk gurkmeja
½ purjolök
2 morötter
½ blomkål, 300 g
smör till stekning
1½ msk harissa
½ tsk salt
1 dl cashewnötter
färsk koriander
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta
½ tsk salt
Skölj riset och koka upp det med gurkmeja och 5 dl vatten i en kastrull. När det kokar, sänk värmen och lägg på ett lock ca 20 minuter.
Skölj och strimla purjolöken, skala och skär morötterna i kuber. Dela blomkålen i små buketter och stek i smör ca 7 minuter. Tillsätt morötter och purjolök och stek ytterligare 7 minuter - inte längre. Rör ner harissan utrörd i en matsked vatten. Smaksätt med salt, strö över nötter och koriander. Blanda grönsakerna med riset.
Smaksätt yoghurten med pressad vitlök och salt, servera!
Upptäckarens kommentarer:
Överstek inte grönsakerna, då blir riset lite soggigt.
Jag hittade ingen koriander varken på Özen eller Coop så det fick vara. Jag har nog aldrig provat koriander heller, så någongång ska jag göra ett recept med kryddan.
Jag hittade en grön blomkål igen, som är helt spetsig och rolig. Det måste vara säsong för dem eftersom ett av mina första inlägg i bloggen handlade om just grön blomkål. Det var i mars 2008. Sedan dess har det hänt en del :)
För att ta udden av hettan serverades middagen också med det goda valnötsbrödet..
Jag tänkter absolut använda harissa igen. Det var ingen paralyserande stark krydda, den var fortfarande smakrik vilken är ett av mina främsta krav när det gäller kryddig mat! Den skulle kunna användas precis som sambal eller tabasco i lite mindre mängd i vilken maträtt som helst.
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 | 11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 |
31 |
|||||||
|