Direktlänk till inlägg 2 juni 2010

Sojabiffar med purjolök och smörsås bearnaise-style

Av Jessica - 2 juni 2010 14:45

 


Varför inte fira fredag mitt i veckan? Vi ska på weekendresa till Barcelona nu så arbetsveckan är redan slut! Därför firar vi med lite annars klassisk fredagsmat.


Det som tidigare varit kyckling är nu utbytt mot sojafileer kokta och marinerade och sedan stekta i panna. Jag kan rekommendera att prova sojabiffar och de andra tillgängliga alternativen, både för upplevelsen och miljön.


Sojabiffarna tillagar du enligt anvisning på förpackningen, ju längre de får marinera desto godare blir de!


Smörsås bearnaise-style

2½ dl


150 g smör

5 vitpepparkorn

2-3 persiljakvistar

1 msk schalottenlök

2 msk ljus vinäger

4 msk vatten

3 äggulor

½-1 krm salt

dragon


Smält smöret och ställ det åt sidan.

Krossa vitpepparkornen och koka dessa med finhackad lök, persilja, vinäger och vatten tills hälften av vätskan avdunstat. Sila bort pepparen och häll i en skål tålig för vattenbad.


Ställ skålen i en större kastrull med sjudande vatten (vattnet ska ej nå skålens botten). Vispa ner äggulorna i lagen och vispa tills blandningen tjocknar. Låt ej vattnet i stora kastrullen koka då äggen lättare skär sig vid höga temperaturer.

När äggsnapsen tjocknat tar du skålen av vattenbadet.


Fortsätt vispa medan du tillsätter det avsvalnade smöret, först droppvis och sedan i en tunn stråle under kraftig vispning. När såsen är tjock och blank smakar du av med salt och dragon. Servera!



Smöriga kommentarer:

Jag vet inte vilken såshatandemänniska som gjort bedömningen att denna sås skulle räcka till 4 port. Kanske om man får en klick på storleken av en matsked per person. Det är antagligen det mest näringsriktiga alternativet men det är inte verkligheten i vårt hem så ni får själva avgöra om ni tänker ride the gravytrain eller gå hälsovägen till toppen :)


Jag använde en vanlig visp, det går ganske lättare med en elvisp men smakar så mycket bättre när armen värker av ansträngningen! Torkad dragon får man använda ganska stora mängder av (någon matsked), min matbutik hade ingen färsk dragon så jag vet ej exakta mängder för detta. Du märker när det smakar bearnaisesås - då har du fått tillräckligt :)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards