Direktlänk till inlägg 10 juni 2010

Kryddig quorngryta

Av Jessica - 10 juni 2010 16:30

 


Dagens middagstips, som har legat som en potentiell middag i säkert två års tid men som först nu fått sin tid i rampljuset. Egentligen bara på grund av att jag inte äter kött längre och för att Jonas är duktig på att köpa hem frysta quornprodukter! Personligen gillar jag inte varm banan (om den inte serveras med sirap och glass :) eller kokta cashewnötter så jag valde att ta bort garneringen innan jag värmde lunchlådan dagen efter!


Kryddig quorngryta

6 port 


6 port ris

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 palsternacka

1 stor morot

1 tsk ingefära färsk (½ tsk torkad)

1 tsk kardemumma

1-2 msk curry

5 dl vatten

1 ekologisk grönsaksbuljong

300 g quornbitar/strimlor (1fryspåse)

1 dl creme fraiche

½ msk honung

salt, peppar

majsstärkelse

1 banan

½-1 dl saltade cashewnötter


Tina quornbitarna och koka riset. Hacka lök och vitlök. Skär morot och palsternacka i slantar/små bitar och fräs med löken i lite olja. Tillsätt kryddor, vatten och buljongtärning. Låt koka i ca 10 minuter. Tillsätt sedan quornbitarna, creme fraiche och smaka av med honung, salt och peppar. Red med maizena tills du får önskad konsistens på din sås.


Garnera med skivad banan och cashewnötter.




Köttfria kommentarer:


Jag har upptäckt att många recept den sista tiden har relativt långa ingredienslistor. Förr i tiden hade jag själv avskräckts av något med mer än tio ingredienser och det gör kanske du också, men faktum är att fler ingredienser inte alltid betyder mer jobb - detta är absolut inget krävande recept!


Jag har länge haft något emot morotsslantar - varför kan jag inte minnas.. Det kan ha varit en bojkott efter sommaren i USA när morotsslantarna var kokta till oigenkännlighet men det kan också ha varit från skolmaten. Nu har jag iallafall provat morotsslantar igen, och ändrat mening. Morotsslantar är toppen i grytor!


Det var länge sedan jag använde buljongtärningar i mitt kök. Ett tag fick jag bara nog av alla tillsatsämnen och för höga salthalter och fett så jag skippade den ingrediensen helt - jag kryddade bara mer själv istället. Personligen har jag inte saknat det men när jag hittade ekologiska grönsaksbuljongstärningar köpte jag dem. Det var dyrt och jag vet inte om jag känner nån skillnad från innan. Så du kan skippa dem, de är inte livsnödvändiga!


Gällande palsternackans storlek ska man vara lite försiktig, jag fick tag i en enorm en och fick betydligt mer gryta över än jag hade tänkt. Palsternacka smakar dock fantastiskt så det gjorde inte så mycket.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards