Direktlänk till inlägg 17 juni 2010

Spicytuna med örtkryddad färskpotatis

Av Jessica - 17 juni 2010 17:15

 


Efter en weekend till Barcelona har jag blivit inspirerad av den spanska matkulturen. Jag har varit i Spanien tidigare men då mest fått turistmat som jag tycker att man brukar få på semestrar utomlands. Katalanerna gav dock ett annat intryck, de gjorde riktigt mycket genuin katalansk mat, mycket tapas och mycket fisk vilket är helt fantastiskt, för de är så sjukt bra på det!


Några favoriter på resan var patatas brava (chilipotatis), friterade skivade kronärtskockshjärtan, gnocchi med päron och gazpacho. Andra riktiga specialare var monkfish (troligtvis marulk) i champagne och ananassås samt en riktigt god rårissallad med senapssås och grönsaker. de flesta av dem poppar nog upp inom kort, jag känner mig genuint inspirerad!


Som ett litet försök att anamma tapaskulturen gjorde jag mig själv en lätt middag på våra färska fina småpotatisar och lite het tonfisk. Snabbt, lätt och supersmaskigt!


Spicytuna med örtkryddad färskpotatis

2 port


20 små färskpotatisar

olivolja

salt, peppar

3 stänglar mynta

3 stänglar oregano

3 stänglar basilika

gräslök

chiliflagor

vitlöksflagor

1 burk tonfisk i olja, avrunnen

tabasco

torkade vitlöksflagor


Skrubba potatisen lätt, koka i lättsaltat vatten.


Riv/hacka de färska örterna och lägg ner i en bunke. Tillsätt olivolja och kryddor. Rör ihop till en dressing och släng ner de kokta varma potatisarna i kryddröran. Rör försiktigt runt tills dressingen täcker alla potatisarna (lättast att göra med händerna).


Låt tonfisken rinna av, skeda upp på en tallrik och stänk över tabasco och vitlöksflagor. Lägg upp potatisen och servera.


Örtglada kommentarer:

Örterna är så goda nu, smakfulla men ändå mjuka i smaken. Jag använde både färska kryddor och av min torkade bruschettakrydda med ungefär samma ingredienser som ovan för att få extra smak på det hela. Maten tog så lång tid att laga som potatisen tog att koka, jag älskar färskpotatis!



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards