Alla inlägg den 27 maj 2010

Av Jessica - 27 maj 2010 17:00

 


Japp mina damer och herrar. Sedan ett par veckor tillbaka har vi hållt oss från kyckling och kött (jag äter fortfarande fisk, ägg och mjölkprodukter). Jonas införskaffade sig en förträfflig wokpanna på Ikea som nu avprövas till höger och vänster.


Vi har några vänner som också äter mycket vegetariskt och komplimenterar med quorn- och sojaalternativ vilket vi också försöker nu. Till just denna wok blev det frysta quornstrimlor (vår närmaste mataffär har nämligen bara de frysta alternativen).


Quornwok med äggnudlar

4 port


300 g quornstrimlor

½-1 broccolistånd

½-1 spetskål

1 paket sockerärtor

6 champinjoner

1 stor morot

1 gul lök

1 röd paprika

4 port äggnudlar

1 chili

1 vitlöksklyfta

1-2 cm riven färsk ingefära

salt, peppar

en skvätt sesamolja


Tina quornfärsen i woken med lite olja, smaksätt med chilin, vitlöken, ingefäran samt salt och peppar. Bryn och lägg i en stor skål.


Skölj, hacka, strimla, skiva och klyfta grönsakerna och woka lite åt gången i wokpannan. När det fått lite färg, häll över i den stora skålen.


Koka upp vatten, ta av värmen och häll över äggnudlarna - låt dra tills de är mjuka (ca 5 minuter). Woka evt nudlarna eller bara blanda ned dem med grönsakerna.


Skvätt över lite sesamolja och servera!


Wokade kommentarer:

Detta var en mycket god wok, men det blev enormt mycket av grönsakerna. Vi serverade dessutom kokossoppan med ris till förrätt, man kan definitivt dra ner lite på mängden grönsaker och köra en halv istället för en hel.

Av Jessica - 27 maj 2010 16:30

 

Kokossoppa med ris

4 port


2 gula lökar

2 stora vitlöksklyftor

1½ dl ris

1 burk kokosmjölk

1 tärning ekologisk grönsaksbuljong

1-1½ röd chili

kanel efter smak

peppar

citronsaft

500 g oskalade räkor

50 g rostade saltade cashewnötter

koriander till garnering


Finhacka vitlöken. Skär lökarna i klyftor, lite varierande storlek är bäst. Fräs i lite olja i ett par minuter. Tillsätt riset och låt fräsa med.


Häll i kokosmjölken samt 2 burkar vatten tillsammans med buljongtärningen. Tillsätt därefter chili (finhackad eller skivad), kanel och peppar.


Låt småkoka tills riset är klart (ca 25-30 minuter). Häll ner cashewnötter och räkor, smaka därefter av med citronsaft och evt. salt. Garnera med koriander och servera!



Ovido - Quiz & Flashcards